Polyamorie

ethische non-monogamie / ethical non-monogamy

Vlaamse bisdommen maakten 6,5 miljoen euro winst in 2009

leave a comment »

Sue Somers

De kerk zegt op zoek te moeten gaan naar giften om de misbruikslachtoffers te vergoeden. Uit de jaarrekeningen van de vzw’s van de bisdommen blijkt echter dat de kerk allesbehalve platzak is. Integendeel: in 2009 maakten de Vlaamse bisdommen 6,5 miljoen euro winst.

De aankondiging van de Bisschoppenconferentie dat de kerk eindelijk bereid is slachtoffers van seksueel misbruik door priesters te vergoeden, werd gisteren voorzichtig positief onthaald. Nochtans maakte de Antwerpse bisschop Johan Bonny al meteen een voorbehoud: de kerk zal op zoek moeten naar publieke giften om de ‘misbruikkas’ te spekken, want over eigen middelen beschikt ze niet.

“Alle werkingsmiddelen zijn geoormerkt”, zei Bonny. Het geld dat naar katholieke scholen, ziekenhuizen en parochies gaat, kan dus niet zomaar worden herbestemd. Bovendien beschikken priesters en leden van een congregatie of kloosterorde niet over persoonlijke reserves. Zij krijgen een loon van de Belgische overheid en daarmee moeten ze het doen.

Exact bepalen hoeveel geld de Belgische kerk heeft en wat ze bezit, is bijna onbegonnen werk. De kerk houdt er geen eenduidige boekhouding op na, alles is versplinterd in vzw’s die hun eigen inkomsten en uitgaven beheren.

“De kerk heeft 8.000 verschillende portemonnees”, zegt Geert Delbeke, auteur van het boek Het geld van de kerk, dat in 2002 verscheen. “Er zijn bijna 4.000 parochies die allemaal een kerkfabriek én een vzw hebben, die bijpast wanneer de kerkfabriek geld te kort heeft.” Daarnaast zijn er nog eens 244 decanaten, ook elk met minstens één vzw, en de acht bisdommen met hun eigen structuren. Plus de kloosterordes en de congregaties en verenigingen als Caritas en Welzijnszorg.

De geldstromen die daar rondgaan, zijn niet transparant, zegt Delbeke. “Het is één groot kluwen. De jezuïeten kunnen bijvoorbeeld activiteiten in ons land afbouwen en gebouwen verkopen, maar dat geld gaat naar Rome, van waar het naar andere uithoeken in de wereld wordt gestuurd.”

Ondanks haar bezittingen is de kerk niet rijk, betoogt Delbeke. “Je kunt een theoretische som maken van de waarden van kloosters, kerken en abdijen, maar levend geld is er niet. Kunstschatten zijn eigendom van gemeenten of kerkfabrieken. De bisschop kan de stoel waar hij op zit niet verkopen, want die is niet van hem.”

Een blik op de jaarrekeningen van de vzw’s van de bisdommen vertelt nochtans een ander verhaal. De kerk bezit wel degelijk geld. Meer nog: ze maakt winst. Het bisdom Gent sloot het boekjaar 2009 af met de grootste winst: 2,5 miljoen euro. In Hasselt was in 2009 sprake van 1,6 miljoen overschot, in Antwerpen ging het om 1,4 miljoen. Het bisdom Brugge hinkte enigszins achterop met 900.000 euro.

In totaal maakten de Vlaamse bisdommen twee jaar geleden 6,5 miljoen euro winst. Alleen het aartsbisdom Mechelen-Brussel sloot het boekjaar af met verlies: iets meer dan 1 miljoen euro. Wel bezit het aartsbisdom voor meer dan 2 miljoen aan liquide middelen. Hasselt heeft een half miljoen in kas, Antwerpen 1,9 miljoen, Gent 800.000 euro en Brugge 2 miljoen. Hoezo, geen geld?

DeMorgen.be, 1 juni 2011

Advertenties

Written by lovingmore

juni 1, 2011 bij 7:43 am

Geplaatst in seksualiteit

Tagged with

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: