Polyamorie

ethische non-monogamie / ethical non-monogamy

De zaak-DSK: “Libertinage, inégalité et infidélité” [Frankrijk / Verenigde Staten]

leave a comment »

Tinneke Beeckman [studeerde Moraalwetenschappen en promoveerde op Freuds naturalistische antropologie]

“De Franse voorzitter van het Internationaal Muntfonds wordt ervan verdacht een Afrikaanse immigrante te hebben verkracht toen ze zijn New Yorkse hotelsuite wilde schoonmaken.” Wie de wereldverhoudingen zou willen uitleggen aan een buitenaards wezen komt met deze ene zin al een eind ver, vindt Tinneke Beeckman.

Voorlopig is onduidelijk wat er in die suite juist is gebeurd. Maar de reacties tijdens de voorbije week verduidelijken veel over de Franse relaties tussen politiek en de media.

DSK blijkt daarbij een alarmerende reputatie te hebben …

Man met reputatie, maar dewelke?

Eerst leek het over een ‘liefde’ voor vrouwen te gaan. “Erotiseert macht?”, wilden journalisten dan ook weten. Eigenlijk was dat geen relevante vraag. Als macht erotiseerde, was er geen aanklacht. Een poging tot verkrachting valt niet onder de noemer ‘verleiding’. Een aanrander is geen ‘schuinsmarcheerder’. Erotiek is niet misdadig.

Het is toch duidelijk – en hopelijk niet alleen vanuit een vrouwelijk perspectief – dat toestemming geven of niet een wereld van verschil maakt. Wat Monica Lewinsky deed en wat de kamermeid beweert geweigerd te hebben, zijn twee verschillende dingen.

President François Mitterrands befaamde antwoord ‘et alors?’ op een vraag over een buitenechtelijk kind – aangehaald als illustratie van Franse libertijnse traditie – doet evenmin terzake.

Roland Dumas, Mitterrands voormalige minister van Buitenlandse Zaken, deed een pittige onthulling in zijn boek ‘Coups et Blessures’. Mitterrand was grootmoedig genoeg om zijn vrouw niet te ontzeggen wat hij zichzelf permitteerde: Daniëlle had eveneens een buitenechtelijke relatie. Haar minnaar woonde zelfs een tijdje bij hen… Kijk, dat is vrijheid, gelijkheid en broederlijkheid!

Spoedig verschenen lijstjes met journalisten en politici die eigenlijk op de hoogte waren van DSK’s agressieve gedrag, van het feit dat hij niet gewoon graag vrouwen verleidt, maar zich gedraagt als ‘prédateur’, als roofdier. En toen werd het een heel andere zaak.

(….)

Complot?

En vele Fransen geloven voorlopig nog in een complottheorie. Een vreemd verschijnsel, vind ik. Op die manier blijft DSK (opnieuw) buiten schot. Daarbij veronderstelt een complot buitengewoon machtige samenzweerders. Die zijn er mogelijk wel.

Maar hoe risicovol en moeilijk zou het niet zijn om in het buitenland zo’n operatie op touw te zetten? Zovele factoren zijn onberekenbaar en er is een groot risico op lekken. Weten doe ik het natuurlijk niet, maar een geslaagd complot – ook op lange termijn – lijkt me een onwaarschijnlijk scenario. De populariteit van de complottheorie getuigt in elk geval van een ontstellend wantrouwen in de rechtstaat.

Los hiervan verliest een complottheorie vanzelf haar geloofwaardigheid, tenzij de betrokken figuur een onberispelijke levenswandel heeft.

“De populariteit van de complottheorie getuigt in elk geval van een ontstellend wantrouwen in de rechtstaat”

Misschien betreft het wél een complot, maar dan kan dat ook alleen maar omdat DSK’s levenswandel dit bijzondere complotscenario plausibel maakt. De vraag is dan, of een politicus die sowieso potentieel in aanmerking lijkt te komen voor een dergelijk complot überhaupt nog gemachtigd mag worden om een topfunctie te bekleden.

Blijkbaar is die laatste vraag de Franse media volkomen vreemd. Nochtans betreft het in DSK’s geval internationale functies. Jawel, ook het Franse presidentschap heeft uiteraard en onvermijdelijk een internationale kant. En buiten Frankrijk is het nu eenmaal zo dat die strikte scheiding tussen openbaar- en privéleven van politici vaak niet op die manier wordt gehanteerd.

Anders gezegd, het franco-français-standpunt vanwaaruit de Franse media de eigen politici behandelt, bevordert onvermijdelijk situaties waarin chantage en complotten buiten Frankrijk plausibeler worden. En bovendien heeft dat franco-français-standpunt hen blind gemaakt voor de manier waarop het buitenland naar diezelfde politici kijkt.

De zelfkritiek bij de PS beperkt zich echter tot de vraag of ze niet had kunnen voorzien wat er gebeurd is. De belangrijkste bekommernis blijft dus de peilingen, de desastreuze effecten voor hun eigen partij. Ondertussen heeft de PS een man voorgedragen als presidentskandidaat waarvan geweten was dat hij mogelijk vrouwen aanrandde en zelfs verkrachtte.

(…)

“Liberté, égalité et infidélité”, vatte The Times de Franse zeden samen. Eigenlijk past “libertinage, inégalité et infidélité” beter.

DeWereldMorgen.be, 1 juni 2011

Advertenties

Written by lovingmore

juni 2, 2011 bij 10:07 am

Geplaatst in seksualiteit

Tagged with

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: