Polyamorie

ethische non-monogamie / ethical non-monogamy

18 november: ‘Van harem tot fitna’ – Debat over de islam [Nederland]

leave a comment »

Er waart een spook door Europa. Dit keer niet het communistisch spook, maar het spook van de islam. Dat zegt de politicus Geert Wilders op 2 oktober 2010 in Berlijn. Wilders spreekt van een ‘derde invasie’, waar geen zwaard aan te pas komt, maar wel immigratie en de baarmoeder.

In het actuele en zwaar gepolitiseerde debat spelen ‘beelden’ over de islam uit het verleden een belangrijke rol. Beelden die voortgekomen zijn uit werkelijke ontmoetingen met moslims en zich tegelijk losgezongen hebben van die alledaagse werkelijkheid. Beelden over ‘natuurlijke religie’(…) deden de ronde (…) Islamologen zochten naar de ‘historische’ islam maar konden hun koloniale context niet altijd afschudden. En er bestond ook een traditie van een exotisch-erotische verbeelding van de islam (…) Viriele arabieren, romantische soeqs en verleidelijke haremvrouwen.

Vanaf de jaren zeventig ontstaan nieuwe beelden, die al dan niet een hybride fusie aangaan met de oude beelden. Christenen spreken niet meer over duivelse moslims, maar over dialoog en ontmoeting (…). In het maatschappelijk domein ontvouwt zich eerst de droom van een multiculturele samenleving of de visie op een islamitische zuil als bekende weg naar emancipatie. Maar vanaf de jaren ‘90 verschijnt een nieuw politiek anti-islamisme (…)

De beeldvorming over de islam in Nederland is onderwerp van historisch onderzoek aan de Faculteit Katholieke Theologie van de Universiteit van Tilburg. De publicatie is geschreven door Marcel Poorthuis en Theo Salemink (…) onder de titel Van harem tot fitna. Het eerste exemplaar wordt aangeboden tijdens een symposium op 18 november. (…) De boekpresentatie is aanleiding voor een politiek en theologisch debat rond twee actuele vragen. Is het politiek anti-islamisme een gevaar? En: Loopt de christelijke dialoog met de islam op zijn einde?

Bruggenbouwers, 3 juni 2011

Advertenties

Written by lovingmore

juni 3, 2011 bij 1:19 pm

Geplaatst in seksualiteit

Tagged with

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: