Polyamorie

ethische non-monogamie / ethical non-monogamy

Aids conferentie : Aids viseert vrouwen [Verenigde Staten]

leave a comment »

New York , 10 juni 2011(MO* ) —Meer dan de helft van alle aidspatiënten zijn vrouwen, een op zes jonge mensen die aan het virus lijdt is een vrouw, en voor jonge vrouwen is HIV wereldwijd de leidende doodsoorzaak. Dat is de beklemmende boodschap van UNWomen op de VN Aidsconferentie in New York.

Dat vrouwen bij de meest kwetsbare slachtoffers van HIV/Aids horen, bleek de voorbije dagen een van de centrale thema’s op de aidstop in New York. ‘Op elk punt in het HIV/AIDS continuum – van de verspreiding van het virus tot het reduceren van de impact van aids – is de crisis voor vrouwen anders dan voor mannen,’ zei Michelle Bachelet, directeur van UNWomen, in aanloop naar de top. ‘We moeten ervoor zorgen dat gendergelijkheid en de empowerment van vrouwen meer is dan een mantra. Het moet een leidend principe worden in de strijd tegen aids.’

Geweld tegen vrouwen als zowel oorzaak als gevolg van aids

Terwijl het aantal nieuwe HIV-besmettingen jaarlijks daalt, en steeds meer aids-patiënten wereldwijd toegang hebben tot antiretrovirale therapie, hebben vrouwen met HIV het in 2011 harder te verduren dan mannen in dezelfde situatie. Vrouwen lopen meer risico op besmetting, hebben minder toegang tot zorg en worden vaker met geweld en discriminatie geconfronteerd wanneer ze openlijk voor hun seropositieve status uitkomen.

(…)

Onderzoek wijst ook uit dat vrouwen wereldwijd minder kennis hebben over aids dan hun mannelijke leeftijdsgenoten. Waar 74 percent van jonge mannen weet dat condooms een effectief middel zijn om HIV-besmettingen tegen te gaan, zijn slecht 49 percent van alle jonge vrouwen daarvan op de hoogte.

Maar bovenal vraagt UNWomen aandacht voor de nauwe band tussen aids en geweld in het leven van duizenden vrouwen wereldwijd. (…)

We moeten het in de toekomst beter doen

En toch is er ook hoop. Aids-preventiecampagnes zijn er in geslaagd het aantal besmettingen van moeder naar kind drastisch te reduceren. UNAIDS hoopt met gelijkaardige campagnes ook op andere vlakken vooruitgang te boeken. (…)

‘In 1999 maakten vrouwen 41 percent uit van alle volwassenen met HIV. Vandaag is dat 52 percent. De mogelijkheid was er. Zou dat percentage zijn wat het is vandaag hadden we in 2001 meer rekening gehouden met gendergelijkheid? Ik denk het niet,’ besluit Damji. ‘Die vaststelling moeten we in het hoofd houden, en in die landen waar het aantal aids-besmettingen nog steeds laag is, moeten we het in de toekomst beter doen.’

MO: mondiaal nieuws, 11 juni 2011

Zie ook:

Advertenties

Written by lovingmore

juni 12, 2011 bij 10:23 am

Geplaatst in seksualiteit

Tagged with

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: