Polyamorie

ethische non-monogamie / ethical non-monogamy

Pastor Van der Riet (94): ’Ik ga door’ [Nederland]

leave a comment »

Willem van der Riet is 70 jaar priester. Hij gaat, 94 jaar oud, nog altijd voor in diensten in Bergen op Zoom. ‘Daar ga ik mee door, zo lang ik het enigszins kan.’

Willem van der Riet is deze week zeventig jaar priester. Dat jubileum wordt tweede pinksterdag gevierd in een dienst ’s morgens in de kapel van Huize St. Catharina. Van der Riet (94) gaat zelf voor, samen met pastor Rud Smit.

(…)

Willem van der Riet werd geboren op 19 oktober 1916. Boerenzoon uit Dinteloord. Ging studeren aan het kleinseminarie (kerkelijk gymnasium) IJpelaar in Breda, samen met – toen al – Ernst. Daarna zes jaar naar het grootseminarie in Hoeven, tot de wijding. En vervolgens, in opdracht van de bisschop, nog drie jaar studie bijbelexegese in Nijmegen.

Om in 1944 terug te keren naar Hoeven, maar nu als hoogleraar uitleg Oude en Nieuwe Testament. Van der Riet was daarmee op z’n 28e professor. Dat bleef hij 23 jaar lang; in de laatste jaren van Bovendonk als grootseminarie was hij er tevens directeur. Na de sluiting in 1967 vertrok hij naar Vlissingen, waar hij tot z’n emeritaat op 74-jarige leeftijd ‘gewoon’ pastoor was.

Hoe het ging rond die sluiting, dat zit Van der Riet nog altijd dwars. “De bedoeling was dat er vijf echte theologische faculteiten voor de grootseminaries in de plaats zouden komen. Maar Rome hield dat tegen, uit angst dat die faculteiten niet voldoende met het Vaticaan in de pas zouden lopen. Het is een voorbeeld van de manier waarop Rome zich tegenover Nederland heeft gedragen; van hoe alles afgebroken werd.”

Willem van der Riet is in veel opzichten een ‘kind’ gebleven van het Tweede Vaticaans Concilie (1962-1965): de vernieuwingsbeweging onder paus Johannes XXIII waarop vooruitstrevende katholieken destijds hun hoop hadden gevestigd. En waarvan de resultaten later grotendeels weer de nek om werden gedraaid.

Eigenzinnig past hij in zijn missen de communie ‘onder twee gedaanten’ toe: brood én wijn, óók voor de kerkgangers. “Dat heb ik altijd gedaan, al mag het eigenlijk niet. Het is heel vreemd dat je in de eucharistie moet zeggen: ‘Drinkt allen hieruit’, als je dan vervolgens niemand laat drinken.”

“Onze kerk is overvol van gebruiken die veel betrekkelijker zijn dan men denkt. Ze realiseren zich niet dat het geloof en de kerk niet altijd zijn geweest wat ze nu zijn; het is een groeiproces vol menselijke beperkingen geweest en dat is het nog steeds: we weten niets definitief.” Het celibaat is zoiets waarvan de betekenis in de hogere katholieke rangen sterk wordt overschat, zegt hij.

“Alle apostelen waren getrouwd! Ik vind het celibaat onwaarachtig, niet voor iedereen weggelegd en onverantwoord in deze tijd. Net zoals het uitsluiten van vrouwen onjuist is; iedere capabele vrouw moet priester kunnen zijn. Of kijk naar de manier waarop is omgegaan met Huub Oosterhuis en zijn liederen; dat had nooit zo mogen gebeuren.”

“Waarom zijn de kerken zo leeg? Omdat de kerk te streng is gebleven, onder andere rond seksualiteit en geboortebeperking. Al die achterhaalde praktijken en gebruiken geven mensen het gevoel dat de rooms-katholieke kerk niet in het leven staat. Het is jammerlijk dat de kerk niet met de samenleving is meegegaan; vroeger dacht ik dat dat zou lukken. Maar ik houd hoop op een vernieuwde, opener kerk, óók in zijn houding tegenover protestanten.”

BNDeStem.nl, 10 kuni 2011

Advertenties

Written by lovingmore

juni 14, 2011 bij 8:39 pm

Geplaatst in seksualiteit

Tagged with

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: